Lustgas

Vid tandbehandling med hjälp av lustgas får du andas in en blandning av syrgas och lustgas genom en mask som placeras över näsan.

Lustgas är en luktfri gas som har en lugnande och avslappnande inverkan eftersom den dämpar ångest och oro. Du känner dig avslappnad och behaglig till mods och kan uppleva mindre oro under tandbehandlingen. Besvär som kväljningar och liknande i samband med tandbehandling kan minska eller försvinna helt.

Har du ätit nära inpå behandlingen kan du ibland känna dig illamående i samband med lustgasen. En halvtimme efter att behandlingen är avslutad är du i stort sett fri från lustgasens påverkan. Med lustgas är du fortfarande vaken, kan prata och svara på frågor under hela behandlingen. Ibland används lugnande mediciner för att minska tandvårdsrädslan.

Lustgasen ersätter inte bedövningen. Men i och med att den dämpar ångest och oro bidrar lustgasen till att det känns mindre när du får bedövningen. Även andra behandlingsmoment som kan upplevas obehagliga blir lättare att acceptera. Du känner dig avspänd.

Viktigt att tänka på inför behandling med lustgas

  • Du ska inte äta fast föda två timmar innan behandlingen och inte heller dricka två timmar före.
  • Om du är täppt i näsan kan du ta nässpray en stund före behandlingen.
  • Vid kraftig förkylning ringer du återbud och bokar en ny tid.